Ostron, het begin

Bij Ostron stellen we foto- en filmmateriaal ter beschikking aan zowel professionals als eenmalige gebruikers, studenten, vzw’s, noem maar op. Ons gamma bevat alles van camera’s tot verlichting en grip. Kortom: alles om een kleine tot middelgrote productie tot een goed einde te brengen. Materiaal reserveren kan eenvoudig via onze website, telefonisch of via mail. Voor klanten die extra ondersteuning nodig hebben bij de keuze van hun materiaal, staat een team van experts klaar met advies om hen door ons ruime aanbod te loodsen. Karel Dejonghe, oprichter en zaakvoerder, vertelt zijn verhaal.

Hoezo, cameramateriaal verhuren?

In 2011 was mijn broer, Joachim Dejonghe, student aan het RITCS in Brussel. Voor een schoolopdracht had hij filmmateriaal nodig, maar dat bleek niet zo eenvoudig. We moesten het hele land doorrkruisen om alles wat hij nodig had te vinden. Ik zag een kans en kocht een basispakket dat bestond uit een camera met statief en rig, wat verlichting, een dolly en een geluidsset. We lieten een website bouwen, gericht op materiaalverhuur, en Ostron was geboren.

Vanwaar de naam Ostron?

Binnen zijn filmopleiding kreeg mijn broer de opdracht om een fictief productiehuis op te richten. Hij doopte het ‘Ostron’, wat het Zweedse woord voor oester is, als een verwijzing naar de parel die in de schelp verborgen zit. Ondertussen is Ostron een sterke merknaam geworden, alombekend bij iedereen die bezig is met foto en film in België.

Welk materiaal bieden jullie aan?

Onze start viel samen met de opkomst van DSLR’s die konden filmen. Al snel was duidelijk dat dit dé nieuwe manier zou worden om kleine en middelgrote producties tot een goed einde te brengen. Blackmagic Design bracht de 2.5K Cinema Camera uit, Canon lanceerde de 5D Mark III, wij kochten meer materiaal binnen dat kaliber en dat bleek een voltreffer.
Ook binnen de verlichting zagen we in het laatste decennium een grote evolutie van halogeen licht naar LED. Zelfs de old school zware HMI’s worden vervangen door krachtigere LED’s. We zijn op een punt gekomen dat er helemaal geen halogeen meer wordt aangekocht.

Wat maakt Ostron uniek?

We volgen nauwgezet de trends in het landschap en blijven constant ons gamma updaten en vernieuwen. Waar andere verhuurbedrijven misschien langer de kat uit de boom kijken, proberen wij altijd zo snel mogelijk het nieuwste materiaal in huis te hebben. Studenten zijn voor ons even belangrijk als grote DOP’s en professionals. Investeren in het talent van morgen is een no-brainer: hoe vroeger we een goeie relatie met klanten kunnen opbouwen, hoe beter.
In de loop der jaren hebben we een sterk team samengesteld. Elke medewerker van Ostron is gepassioneerd door het materiaal dat we verhuren en heeft kennis van zaken, zodat we ook minder ervaren klanten verder kunnen helpen.

Ostron is het enige verhuurbedrijf dat de flexibiliteit van verhuur via lockers aanbiedt. Ons aanbod is zeer uitgebreid en duidelijk gefocust op ons doelpubliek. Klanten kunnen bij ons heel eenvoudig een volledige opnameset huren voor een kleine of middelgrote foto- of filmproductie. Dankzij ons uniek lockersysteem kan ophalen en inleveren op elk moment van de dag en dat ondertussen al over heel Vlaanderen en binnenkort ook ver daarbuiten.